Nederlandse Naam: Witwang dwergoor uil

Roepnaam: 

Latijnse naam: Ptilopsis leucotis

Lengte: ± 24 cm 
Spanwijdte: ± 50-55 cm 
Gewicht: ± 185-275 gram 
Leeftijd: ±  
Aantal eieren: 2-4
Broedduur: ± 30 dagen

Beschrijving:
De noordelijke witwangdwergooruil wordt rond de 24 centimeter. Het mannetje weegt tussen de 185 en 240 gram en het vrouwtje tussen de 225 en 275 gram. De vogel heeft een korte staart en opvallende oorpluimen. De kleur van de ogen varieert van rood tot geeloranje.De uil is overwegend wit aan de onderzijde en wordt naar boven zacht grijs met donkere tinten. Over de rug lopen twee lijnen met witte stippen. Het witte gezicht wordt omlijst door sterk aftekenende zwarte veren. Volwassen mannetjes en wijfjes zijn vrijwel gelijk. De juveniel is bruiner en heeft een grijsbruin gezicht.

Leefgebied:
De noordelijke witwangdwergooruil komt voor in savannes en bosgebieden in midden-Afrika. Ze nestelen graag in verlaten nesten van andere vogels.

Voedsel:
De noordelijke witwangdwergooruil eet voornamelijk insecten, kleine vogels, knaagdieren en andere kleine zoogdieren.

Broeden: