Nederlandse Naam: Gier - Lannervalk
Roepnaam: Silver
Latijnse naam: Giervalk (Falco rusticolus)-Lannervalk (Falco biarmicus)
Lengte: ± 50 cm
Spanwijdte: ± 110-125 cm
Gewicht:
Leeftijd:
Aantal eieren:
Broedduur:
Beschrijving:
De Gier - Lannervalk is een zogenaamde hybridevalk. Dit is een kruising tussen twee soorten valken. Dit wordt kunstmatig gedaan door inseminatie omdat de vogels elkaars paargedrag niet herkennen.
De voordelen van hybride valken zijn:
Het gedrag van de roofvogel wordt bepaald door de twee soorten die gekruist worden. Hierdoor kunnen de jachteigenschappen van de vogels worden geperfectioneerd. Ook kan de gevoeligheid voor ziektes verminderen door het kruisen van de vogels.
De Lannervalk is een langvleugelige, hoekige valk, die lijkt op een lichte, slanke slechtvalk. De bovendelen zijn lichtgrijs met een zandkleurige kruin en een dunne mondstreep. De onderdelen zijn wit met fijne zwarte strepen. In de vlucht zorgen de witte slagpennen en de licht gestreepte dekveren onderaan voor een bleke indruk.
Deze vogel wordt ongeveer 33-51 centimeter groot, de grootte van één vleugel bedraagt 310-359 millimeter. De grootte van de snavel bedraagt 20-23 millimeter en hij weegt ongeveer 500-900 gram.
Het geluid van deze vogel bestaat uit een schrille kie-kie-kie. Deze vogel leeft vooral op naakte heuvels, steppen en halfwoestijngebieden. Zijn voedsel bestaat voornamelijk uit andere vogels die kleiner zijn dan hijzelf.
De Giervalk is in vlucht door zijn grotere afmetingen, zijn bredere en niet zo spitse vleugels en de langere staart goed te onderscheiden van de slechtvalk. De kleur van het gevederte varieert van grijsbruin tot grijs in het subarctische gebied, tot vrijwel sneeuwwit ver in het noordpoolgebied (bijvoorbeeld noordelijk Groenland).
De baardstreep is erg smal en ontbreekt veelal bij de witte vogels. Bij de volwassen Noord-Europese vogels is de bovenzijde grijs met een donkere dwarsbandering; de onderkant is witachtig met donkere vlekken.
Jonge vogels zijn van boven effen en van onderen licht met donkere lengtevlekken.
Leefgebied:
--
Voedsel:
--
Broeden:
--