Nederlandse Naam: Amerikaanse Torenvalk

Roepnamen: Sam&Sem

Latijnse naam: Falco sparverius

Lengte: ± 22-28 cm 
Spanwijdte: ± 50-60 cm 
Gewicht: ± 118-122 gram 
Leeftijd: ± 16-18 jaar 
Aantal eieren: 3-7 
Broedduur: ± 26-31 dagen

Beschrijving:
Lange staart en puntige vleugels. Rode of geelachtige borst met zwarte "druppels". Blauw grijze kop en staart.
Roodbruine rug en vleugels met zwarte "druppels". Het verenkleed van het vrouwtje lijkt op dat van het mannetje, maar is minder kleurrijk.

Leefgebied:
De Amerikaanse torenvalk komt zoals zijn Nederlandse naam het al zegt van oorsprong uit Amerika. Hun leefgebied is sterk gevarieerd en gaat van o.a. parken, plantsoenen, bosranden, heuvels, woestijnen maar eveneens langs autosnelwegen. Om te jagen hebben ze behalve open ruimte ook hoge zitplaatsen nodig. De amerikaanse torenvalk is ook "biddend" waar te nemen. Hij creeert voor zichzelf een jachtpositie van waaruit hij een goed overzicht heeft en een hoog startpunt voor als er zich een kans voordoet. Ook kan de vogel uren op een hoge uitkijkpost zitten en zo de omgeving afzoeken naar geschikte prooien.

Voedsel:
Amerikaanse torenvalken vangen kleine tot grote insekten, reptielen en amfibiën, zoogdieren en ook vogeltjes komen in het menu voor. Uiteraard zullen ze de laatste hoofdzakelijk in de lucht achtervolgen en grijpen.

Broeden:
De Amerikaanse torenvalk legt 3 tot 7 eieren in de broedtijd tussen april en mei. De eieren zijn wit met lichtbruine vlekken. De eieren worden om de andere dag gelegd. Nog voor het laatste ei gelegd is, is het vrouwtje al aan het broeden. Ze leggen hun eieren in spechtenholen, natuurlijke grotten en kloven in rotsen en ook in kunstmatige nestkasten. Na ongeveer 30 dagen zullen de eitjes uitkomen. Doordat de eieren op verschillende dagen zijn gelegd, zal er verschil in grootte zijn tussen de jongen. Indien er voedselschaarste is, zal de jongste het minst krijgen en waarschijnlijk sterven. Hierdoor is er weer meer te eten voor de anderen.


Afdrukken